Lošinj

Lošinj

O Lošinju

Veli Lošinj

Veli Lošinj je gradić pokraj mora smješten na južnom dijelu otoka Lošinja, u Kvarnerskom zaljevu. Na ulazu u lučicu izdiže se barokna crkva sv. Antuna Pustinjaka iz 17. stoljeća koja je sagrađena na ostacima manje crkve iz 15. stoljeća. Lučicom dominira i kula iz 15. stoljeća, podignuta radi obrane od gusarskih napada. Prekrasne stare kamene kuće okružene parkovima i egzotičnom vegetacijom, pripovjedaju o bogatoj pomorskoj tradiciji ovoga grada.

Zahvaljujući pogodnim klimatskim uvjetima, Veli Lošinj je odavno poznato zdravstveno odmaralište. Pred više od 100 godina, zrak, more i sunce Velog Lošinja otkrio je nadvojvda Karlo Stefan Habsburški koji se tu odmarao, gradeći kuću za rekreacijski i zdravstveni turizam. U neposrednoj blizini Velog Lošinja smještena je Rovenska, ribarska lučica gdje zrak miriše na svježinu, ribu i more. Odlučite se za izlet brodom, upoznajte ovo područje i pogledajte kako izgleda s morske strane.

Nebrojene su mogućnosti predivnog sunčanja i kupanja. Tu možete vidjeti i takozvanog „dobrog“ dupina, stalnog stanovnika ovog područja. Blaga klima, kristalno bistro more, zeleni borovi i mediteranska vegetacija pružaju idealne uvjete za potpuno opuštanje tijela i uma zahvaljujući čemu privlače velik broj turista. Duga turistička tradicija i gostoprimstvo lokalnog stanovništva, omogućuju opuštanje i uživanje u odmoru uz romantičnu atmosferu.

Ne propustite priliku. Želimo vam savršen odmor u predivnome naselju Veli Lošinj.

Sport

Otok Lošinj pruža brojne mnogo mogućnosti za bavljenje sportom. Tu se nalaze teniski tereni, škole ronjenja, škole surfanja, škole jedrenja, itd. Možete iznajmiti i čamac, bicikl ili motor.

Mnogi se turisti vole penjati na okolna brda. Jednom kad se popnete na vrh brda, možete uživati u predivnom pogledu na lošinjski arhipelag. U našoj ponudi izleta brodom vodimo Vas na otočiće Susak, Ilovik i slična mjesta s pješčanim plažama. Biciklizam je ovdje svakim danom sve poznatiji, posebice ujesen i u proljeće. Održavaju se i međunarodno natjecanje u udičarenju, te svjetsko natjecanje u podvodnom ribolovu.

Priroda

Kristalno bistro more, vedro nebo i prekrasno prirodno okruženje osnovni su razlozi zbog kojih turisti posjećuju otok Lošinj. Zahvaljujući blagoj i zdravoj klimi, otok Lošinj je vrlo popularan kao odmaralište. Mnoge rijetke životinje poput bjeloglavog supa obitavaju na ovom otoku. Činjenica koja dokazuje da je more koje okružuje otok izrazito čisto su 200 dupina koji žive u okolici otoka. Ako želite u potpunosti obnoviti Vaše tijelo i um, provedite odmor na otoku Lošinju.

Kultura

Zbog starih crkava, zgrada, običaja i legendi, povijest otoka Lošinja je posebno kulturno zanimljiva.

Evo samo nekoliko mjesta za obilazak tijekom Vašeg boravka na otoku Lošinju:

  • glazbeni događaji u starom gradu Osoru
  • muzeji u Velom Lošinju, Osoru i Cresu
  • župne crkve u Velom i Malom Lošinju
  • seoske crkve uključujući Sv. Jakov, Nerezine, Martinšćicu, Lubenice, Cres, itd.
  • srednjovjekovni gradić Lubenice
  • otoci Susak i Ilovik, Galerija „Levinger“ u Velom Lošinju
  • i mnoge druge stvari koje će Vam zauvijek ostati u sjećanju