Šetnice

Šetnice

Šetnice i staze

Zašto hodati?

Jer bismo željeli vidjeti ljepotu netaknutog okoliša, borove šume, kristalno bistro more, život ribara, igru dupina, ovce na napuštenim livadama i prekrasne panoramske vidike s vrhova koje smo osvojili i koji se protežu duž čitavog arhipelaga, susjednih otoka i kopna u daljini. Jer bismo željeli otkriti jedinstvenu ljepotu otočkoga svijeta, koji već 118 godina očarava sve veći broj posjetitelja.

 

Download PDF

Zahtjevnije pješačke staze traže od šetača da nose čvršću sportsku obuću ili alpinističke cipele. Potrebno je sa sobom ponijeti vodu ili voćni sok, posebice ljeti. Stogodišnji kameni zidovi nikad se ne smiju rušiti. Ako vidite da je kamen pao, vratite ga na mjesto. Drvena rešetkasta vrata morate uvijek zatvarati za sobom. Kada naiđete na neku životinju, ponašajte se prirodno, smirite se i promatrajte. Pratite znakove i ne idite neoznačenim stazama. Mnogo je neiskoristivih pješačkih staza na otoku koje su neprikladne za šetnju.

Napomena: U cresko-lošinjskom arhipelagu nema zmija otrovnica. Prema legendi, ove je otoke blagoslovio sv. Gavdencij, osorski biskup, a zmijama otrovnicama je zauvijek zabranjen pristup. Sve dok znanstvenici ne dođu do objašnjenja, vjerujmo legendi!